Marcel Kossen van Comfort & Welzijn Kossen heeft al jaren ervaring met het aanmeten van stoelen en weet hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan uw zitcomfort. Met het ouder worden is een goede en verantwoorde zithouding steeds meer van belang. U zit ook steeds meer en langer. Het is letterlijk zo dat elke centimeter telt!

Voorwaarden voor gezond zitten

Wat is nu eigenlijk gezond zitten? Er luidt een gezegde: “De beste zithouding is de volgende zithouding”. Beweging door houdingsvariatie zorgt voor een optimale voeding van de tussenwervelschijven. Als we echter langdurig (moeten) zitten is de meest ideale zithouding die, waarbij het lichaam zoveel mogelijk in haar natuurlijke vorm wordt ondersteund. Daarnaast moet een zitmeubel voor u de voorwaarden scheppen om regelmatig van houding te kunnen veranderen.

Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek naar verantwoord zitten in de huishoudelijke sfeer, dat in samenwerking met Fitform heeft plaatsgevonden, zijn een vijftal basisvoorwaarden vastgesteld waaraan een fauteuil moet voldoen, zodat er een optimale lichaamsondersteuning ontstaat. Uiteraard heeft Fitform deze voorwaarden toegepast in al haar fauteuils. Het zijn de juiste zithoogte, de juiste zitdiepte, de juiste armleggerhoogte, de juiste lendensteun en de juiste zithoek.

De juiste zithoogte

Vaak denken mensen dat ze extra hoog moeten zitten om gemakkelijk te kunnen opstaan. Bij een te hoge zit is het opstaan echter even moeilijk als bij een te lage zit. Doordat men moeilijk met de voeten bij de grond kan komen, moet men enorm veel kracht in de armen hebben om gemakkelijk op te staan. Daarbij komt dat houdingsvariatie (gaan verzitten) hierdoor moeilijker wordt. Een te hoge zitting kan bovendien de beenzenuwen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Denkt u maar eens aan het zitcomfort van een barkruk.

Bij een te lage zitting neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. U kunt dit zelf controleren door te gaan zitten en van één been de knie op te trekken. U voelt dan dat uw rug vanzelf gaat bollen. Een te lage zitting kan tevens afknelling van de darmen veroorzaken (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang.)

Let op: de juiste zithoogte bereikt u wanneer uw benen in een hoek van 90° op de grond staan. Een platte hand moet tussen de bovenkant van uw knieholte en de zitting kunnen worden geschoven.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juiste zithoogte.

zithoogte_-_zijfoto

De juiste zitdiepte

De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard vervaardigd met een zitdiepte van 53/54 cm. Een te diepe zitting veroorzaakt altijd onderuitzakken. Dit heeft een bolle rug tot gevolg en maakt het opstaan en gaan verzitten moeilijker.

Let op: zorg ervoor dat uw lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juiste zitdiepte

zitdiepte_-_zijfoto

De juiste armleggerhoogte

Armen wegen 10% van het lichaamsgewicht. Om goed te kunnen uitrusten, moeten ook de armen worden ondersteund. Wanneer de armleggers te laag zijn, gaan mensen automatisch onderuit zakken om de armen op de armleggers te laten steunen. Gevolg: een bolle rug. Ook gaan ze vaak op één van de armleggers hangen, waardoor ze scheef in de stoel zitten. Te hoge armleggers, waarbij de schouders overdreven zijn opgetrokken, kunnen krampen in hals en nek veroorzaken. Indien er maar 1 armlegger aanwezig is, zoals bijvoorbeeld bij een bank, gaat men altijd scheef zitten.

Let op: bij de juiste armleggerhoogte zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90° op de armleggers.Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juist armleggerhoogte.

armleggerhoogte_-_zijfoto

De juiste lendenondersteuning

De dame in de afbeelding wordt in haar onderrug (lenden) niet goed ondersteund. Dit is wel heel belangrijk. Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen s-vorm heeft, is de gedetailleerde vorm van iedere wervelkolom uniek. Bij het zitten treden er vooral op de lendenwervels zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vindt hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun instelbaar zijn.

Let op: de lendensteun moet op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de individuele lendenholling goed te ondersteunen.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de voor u juiste lendenondersteuning.

lendenondersteuning_-_zijfoto

De juiste zithoek

De juiste zithoek is van groot belang. Bij een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting zoals in de afbeelding hierboven, treden er afschuifkrachten op. Daardoor gaat men onderuit zakken en is de ondersteuning niet meer optimaal. Dit effect treedt onder andere op bij stoelen waarvan uitsluitend de rugleuning naar achteren kan worden versteld.

Let op: de juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95 en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit.

Een ergonomische fauteuil beschikt altijd over de juiste zithoek.

zithoek_-_zijfoto