Balansproblemen komen vaak voor bij Veelzitters waardoor men de neiging krijgt om snel scheef te zitten.

Oorzaken scheef zitten

Scheef zitten is veel voorkomend, omdat het vaak een gewoonte is. Dit is niet erg bij jongeren die fit zijn, echter bij noodgedwongen Veelzitters kan dit leiden tot complicaties. Een veel voorkomende oorzaak van scheef zitten is een te brede stoel waarbij de armleggers te ver weg zijn. Ook te lage armleggers leidt tot scheefzakken doordat men op één armlegger leunt.

Bij verschillende ziektebeelden met verminderde rompbalans komt scheefzakken in een stoel ook veel voor. Hier ligt vaak een neurologische oorzaak ten grondslag, zoals Parkinson. Maar ook ten gevolge van een CVA (beroerte, herseninfarct of hersenbloeding) hebben mensen balansproblemen en de neiging om scheef te zakken.

Gevolgen scheef zitten

Scheefzakken in een stoel is een enorme belasting voor ons lichaam. Dit komt doordat de rugspieren langdurig aan één kant worden verkort. Deze verkorte gespannen rugspieren geven niet alleen pijnklachten, maar opnieuw ook weer belasting op de wervelkolom. Op een gegeven moment geeft dit klachten in de rug of uitstraling naar het been.

Voorkom scheef zitten

Er zijn meerdere oplossing om scheef zitten tegen te gaan. Allereerst is het van belang dat de armleuningen op de juiste hoogte zitten. Ook een goede, passende zijondersteuning dat geïntegreerd zit in de rugleuning van de stoel helpt bij dit zitprobleem. Eveneens worden door de Tilt kantelverstelling de zitting en rugleuning in één beweging naar achteren gekanteld waardoor de neiging van scheef te zakken wordt tegengegaan. Daarnaast kan een komvormige rugleuning (kuip) ook helpen bij ondersteuning voor een verminderde rompbalans om rechterop te zitten. Het assortiment van Stoelthuis.nl biedt onder andere op maat gemaakte stoelen met Tilt kantelverstelling aan en geven u graag persoonlijk zitadvies!