Een veelvoorkomend en ook een belangrijk zitprobleem is onderuitgezakt zitten op de bank of in een stoel.
Oorzaken onderuitgezakt zitten
Een belangrijke factor bij het onderuitzakken is de zwaartekracht. Constant trekt de zwaartekracht aan ons lichaam. Hierdoor treedt onderuitzakken in principe bij iedereen op tijdens het zitten in een zitmeubel met te lage armleuningen of dat te diep is. Ook wanneer de zitting te hoog is en men niet bij de grond kan met de voeten treed onderuitzakken op.
Wanneer een relaxfauteuil zonder kantelmechaniek achterover kantelt dan gaat de stoel niet in geheel met rechte rug achterover. Door de zwaartekracht gaat hierbij het lichaamsgewicht naar de voorkant van de fauteuil. Op deze manier komt men te zitten met een gebogen rug, vooruitschuivend op de relaxstoel. Dit leidt tot het malen van zitbeenderen op de huid en uiteindelijk tot irritatie van de huid. Het gevolg hiervan is ontstaan van rugklachten en doorzitten.
Gevolgen onderuitgezakt zitten
Onderuitgezakt zitten is na een tijd oncomfortabel. In combinatie met verminderde spierkracht en het niet kunnen corrigeren van de zithouding zorgt voor weefselirritatie. Dit kan vervolgens uitmonden in doorzitten (decubitus). Dit is beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel. Lees hier meer over decubitus, ook wel doorzitten genoemd.
Voorkom onderuitgezakt zitten
Om onderuitzakken zoveel mogelijk te voorkomen is een stoel van belang die precies bij de lichaamsbouw van u past. Bovendien is het belangrijk dat bij immobiele personen die langdurig zitten, de stoel beschikt over de Tilt kantelverstelling. Hierbij kantelen de rugleuning en zitting in één beweging samen naar achteren. De zithoek verandert niet waardoor u niet onderuit zakt. Het assortiment van Stoelthuis.nl biedt onder andere op maat gemaakte stoelen met Tilt kantelverstelling aan en geven u graag persoonlijk zitadvies!