Iedereen heeft wel eens langer moeten zitten totdat het ongemakkelijk werd. Doorzitten, ook wel decubitus genoemd, is een zitprobleem ten gevolge van het langdurige zitten. Decubitus is de beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel.

Oorzaken doorzitten

Doorzitten of decubitus is het ontstaan van wonden ten gevolge van druk-, schuif- of wrijfklachten of een combinatie hiervan op het weefsel. Door het zitten en de daarbij voortdurende druk worden kleine bloedvaatjes dichtgedrukt. Dit zorgt voor zuurstoftekort en een te kort aan voedingsstoffen in het weefsel. Het gevolg hiervan is dat de huid en onderliggende weefsels afsterven.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen tot het ontstaan van decubitus. Dit zijn de duur van de druk op het weefsel, voedingstoestand, de kracht van de schuif- of drukkrachten, mate van bewustzijn, doorbloeding, mobiliteit, lichaamsgewicht, weefseltolerantie en medicijngebruik.

Voorkom doorzitten

De gevolgen van decubitus is dat het erg lastig is om te bestrijden. Tevens kan het snel verergeren wat zeer pijnlijk is. Daarom is het zeer belangrijk om dit zitprobleem te voorkomen en aandacht te geven aan het gegeven zitadvies. Een juiste stoel met voor u de juiste zithouding is de betere aanpak om decubitus te voorkomen. Het assortiment van Stoelthuis.nl biedt een breed scala aan stoelen aan om doorzitten tegen te gaan. Wij geven u graag persoonlijk zitadvies!